Hoppa på tåget #Lucia och Färgsprakande December

Då är det dags att hoppa med på dagens tåg med Lokföraren Åke som kör runt i världen och plockar upp oss resenärer som står ute och väntar på våra olika destinationer.  Idag så skall vi tolka ordet Lucia..

Helgonlegenden om Lucia handlar om Lucia från Syracusa, en välbärgad jungfru och varmt troende kristen katolik som levde i Syracusa på Sicilien i slutet av 200-talet. Hon dömdes till döden för sin tro, som var straffbar under romartiden, och brändes på bål den 13 december år 304.

Vilken hårfärg hade Lucia?
Hon föddes i Syrakusa på Sicilien cirka 283 och blev 21 år, hennes mamma var från Grekland och pappan en romersk man. Enligt kyrkan led hon martyrdöden för sin kristna tro. Hon bär ofta en palmkvist och en oljelampa eller ett ljus. Lucia porträtteras oftast som en blond ung kvinna med långt hår.

Varför Sverige firar just Lucia är inte helt självklart, det var under medeltiden som Lucia tog plats i den julianska kalendern då vintersolståndet inföll den 13 december. Så Lucia har i Sverige alltid varit ett tecken för ljusare tider och längre dagar.
Vårt Luciafirande grundar sig på ett helgon, Lucia, en helig jungfru som på 200-talet levde i Syracusa på Sicilien. Enligt legenden var hon en varmt troende kristen och hon skänkte sin hemgift till de nödlidande på Sicilien. Detta sedan hennes mor tillfrisknat efter en svår sjukdom.

Santa Lucia, eller Saint Lucy, förföljdes för sin tro runt 300 e.Kr., vilket gjorde henne till en av de tidigast registrerade kristna martyrerna. Enligt den traditionella historien vägrade den dygdiga unga kvinnan att gifta sig med en mäktig hednisk man, som hade blivit kär i hennes legendariska ögon .

Varför har Lucia ljus i håret? Det finns en legend som säger att Lucia bar ner mat till fångar i mörka fängelsehålor. För att hon skulle kunna ta så mycket mat som möjligt i händerna och ändå ha med sig ljus för att kunna se i mörkret, så satte hon ljuset på huvudet.

Det äldsta belägget för en vitklädd lucia som uppvaktar på morgonen är från år 1764 på Horns, ett högreståndsboställe i Västergötland. Denna lucia hade änglavingar och bar ljusstakar i händerna. Den tradition vi förknippar med dagens luciafirande härstammar från 1800-talets Västsverige där Luciadagen var en festdag.
Den moderna Lucia-traditionen med ljus i håret kan möjligen ha sitt ursprung i en tysk tradition, där en flicka utklädd till Jesusbarnet kom med presenter och bullar till barnen. Flickan var klädd i vitt, och i håret brann ljus, som en gloria, och bullarna hon bjöd på kallades för djävulskatter.

Visste du detta om Lucia?

Hur kommer det sig att en ung kvinna som dog på Sicilien år 304 firas med ljus och sång över hela Sverige i december varje år? Vem var hon, varför har hon ljus i håret och hur spred sig traditionen med Luciatåg?

Vem var Lucia?

Hon föddes på 280-talet i Syrakusa och dog år 304. Enligt legenden blev Lucia trolovad mot sin vilja. När förlovningen sedan bröts blev fästmannen så kränkt att han avslöjade Lucia som kristen i en tid då kristna förföljdes och dödades för sin tro. Lucia blev torterad och dömd till att bli glädjeflicka på bordell. Dock lyckades man inte få henne till bordellen då oxspannet hon skulle färdas it frös fast i marken. Man hällde då kokande olja över henne utan att hon skadades och till slut dödade man henne med ett svärd.

Varför har Lucia ljus i håret?

Det finns en legend som säger att Lucia bar ner mat till fångar i mörka fängelsehålor. För att hon skulle kunna ta så mycket mat som möjligt i händerna och ändå ha med sig ljus för att kunna se i mörkret, så satte hon ljuset på huvudet.

Luciafirandets ursprung i Sverige

Under 1300-talet var 13 december årets längsta natt. Övernaturliga krafter ansågs vara i farten och det var bäst att hålla sig vaken hela natten för att lussevaka. Eftersom det var årets längsta natt ville man få ljuset att återvända.

Manlig Lucia

Det har funnits många, olika traditioner i Sverige genom århundradena, som på ett eller annat sätt handlat om den 13 december som en mörk natt då ljuset måste frambesvärjas.

Ett av de första vittnesmålen om en traditionell Lucia i vita kläder med ljus i hår är från 1820-talet. Då rörde det sig om en man som klätt sig till lussebrud. En bruksinspektör i Skinnskatteberg berättar:

“Dubbeldörrarna till förstugan uppslogos, och in trädde en dräng klädd i hvitt lakan, med en krans af ljus på hufvudet och bärande en väldig bål med glöggus. Egentligen borde det varit en tjenstflicka, ty han skulle föreställa Sancta Lucia, men, förmodligen för bördans skull, hade därtill i senare tider tagits en karl”

Det moderna Luciafirandet

Under det tidiga 1800-talet spred sig Luciatraditionen först i herrgårdsmiljöerna runt Vänern och så småningom till andra ställen, som på universiteten och bland allmogen.

1927 arrangerade Stockholms Dagblad en Luciatävling som snabbt fick efterföljare i lokalpressen. Fortfarande utses ortens lokala Lucia i många dagstidningar.

I dag finns Luciatåg på arbetsplatser, i förskolor, i skolan, i kyrkan, på äldreboenden, i TV och så vidare. Det traditionella Luciatåget med en flicka som Lucia, flickor som tärnor och pojkar som tomtar eller stjärngossar ifrågasätts på sina håll. Pojkar vill vara Lucia och flickor tomtar. Då kan man komma ihåg historien ovan om den manliga Lussebruden i Skinnskatteberg på 1820-talet.

Jacob Lindqvist föddes 1788 i Grythyttan, arbetade som kusk i Arboga och som betjänt på Skinnskattebergs herrgård under några år. 1824 flyttade han till Stockholm där han sadlade om till vaktmästare. Jacob hade nog inte en aning om att han skulle gå till historien som Västmanlands, och kanske Sveriges, första Lucia.

OBS! Dessa bilder är lånade från internet fördetta är inget jag äger själv!

Fortsättning med några färgsprakande bilder i December som även här är Åke som fortsätter efter Lillasysters tema.. 

Här hos oss är det en riktigt grå och tråkig dag med minus en grad.. De gick ut med en gul varning (Den lägsta) om ishalka med underkylt regn innan helgen, då från Fredag kväll kl. 18.00 – Lördag kväll kl. 18.00.
Nu önskar jag alla en härlig lördag!

4 thoughts on “Hoppa på tåget #Lucia och Färgsprakande December

  1. Åke says:

    Så trevligt du visar upp Lucia för oss alla. Man har ju läst någon gång… men så bra att friska upp minnet 😉 Men Romarna viste nog inte bättre året 304 🙁 Så bra du sprakar upp vädret idag med! Men snön faller så vackert här ute på ön när man tittar ut:) Tack för de dubbla länkarna // Kram

  2. LillaSyster says:

    Fina sprakande Dahlior =)
    Behövs färg denna grå och regniga lördag. Snygg tolkning av Lucia. Vi ses imorgon på skyltsöndag

  3. BP says:

    Vilken gedigen research du har gjort! Att Lucia “föddes” i Syrakusa visste jag konstigt nog. Min allmänbildning är annars inget att hänga i julgranen. Men nu har jag hela bakgrunden. Snyggt jobbat.
    Stort tack för färgspraket också. Väldigt uppskattat här, då det är grått och regnar. Men jag klagar inte än, gillar ju inte snö;-)

  4. Paula Merio says:

    Ja nog kan man häpna över att en legend från Syrakusa har emigrerat till kalla Norden för att här etablera en mycket älskad tradition!
    Önskar dig en skön adventssöndag som infaller om en knapp timme!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.